lauantai 8. kesäkuuta 2013

Lukaisin ja kirjoitan.

Ajattelin taas laittaa tänne tietoa kiinnostavista kirjoista, jos vaikka joku muukin saisi niistä iloa. Onhan nyt kesäkin, niin aikaakin voisi olla näihin tarttua. Alkää peljätkö, en paljasta juonesta mitään.

Tämä ensimmäinen on Satu Lindmanin kirjoittama tutkielma häpeästä. Kustannusyhtiö Atena. Siinä häpeää käsitellään laajasti historiallisena ilmiönä ja myös nykyihmisen tunteena. Kirja pitää sisällään paljon esimerkkejä ja haastatteluja eri ihmisryhmiin kuuluvilta henkilöilta. Häpeä on universaali tunne, vaikka siitä ei paljon puhutakkaan.

Minua tämä kiinnostaa hyvin omakohtaisesti koska koen että oma häpeäkäsitykseni on vääristynyt ja sitä  kautta tuhoava voima elämässäni. Kamppailen häpeäahdistuksen kanssa jatkuvasti. On hyvä päästä lukemaan tunteesta tietoa eikä vain kokea sitä itse hiljaa. Teos on kirjoitettu mukavan sujuvasti, ja vaikka se tietokirja onkin, ei lukeminen tunnu painavalta. Suosittelen lämpimästi, varsinkin jos historia ja ihmisen psykologia kiinnostaa.





Seuraava onkin sitten fiktiota. Chevy Stevensin kirjoittama Kadonnut, kustantaja Bazar. Kirjan kirjoitus tyyli on minusta mielenkiintoinen. Kirjan tarina kerrotan terapia istuntojen kautta. Kirjan päähenkilö hakeutuu terapiaan käymään läpi suurta traumaa. Päähenkilö tuntuu hyvin todelliselta ja aidolta. Mistä itse hämmästyin oli se, että samaistuin päähenkilöön niin paljon. Henkilön terapiassa kertomat tuntemukset ja traumaperäiset reaktiot olivat minulle itsellenikin hyvin tuttuja. Tosin päähenkilölla ne olivat huomattavasti vahvempia trauman tuoreudesta ja vakavuudesta johtuen, mutta silti näin tekstistä heti itseni. Ensin mietin, että olen ihan pimahtanut ja yritän vain pönkätä itseäni tekstiin, mutta kun siskoni lukenut kirjan myös hän tuli sanomaan minulle, että tuossahan kirjoitetaan sinusta. Joten pakkohan se on uskoa. Kirjan tyyli vaihtuu aivan loppumetreilla enemmän rikoskirjallisuudeksi, mutta sekään ei päässyt minua hämäämään kun jo olin kirjan ahminut. Ja sitä on tämän kteoksen kanssa helppo tehdä, ahmia! Isot suositukset.




Onko joku muukin lukenut näitä? Jos on, niin minkälaisia kokemuksia olette itse saaneet? Kiinnostaisi kuulla mielipiteitä. :) Ja jos ette ole, niin ehkäpä tartutte näihin kansiin ja löydätte jotain uutta. Kirja ehdotuksia otetaan myös innolla vastaan, teemana psykologia (läheisemmin ahdistus, masennus).

3 kommenttia:

 1. Hmm jälkimmäinen kiinnostaa todella paljon. Pistin kirjastoon tilausta. Voi kumpa vain jaksaisin vielä sitten lukea sen. Pidän lukemisesta, mutta viimeisen puolen vuoden aikana yksikin sivu on ollut liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä kuitenkaan ota hirveästi paineita ethän? Kirjat kyllä odottavat vaikket niitä kerralla lukaisisikaan. :) Onnea kuitenkin yritykseen, toivottavasti pidät!

   Poista
  2. Sain kuin sainkin sen luettua. Kiitos suosituksista, oli ihan pyristelyn arvoista. :)

   Poista